Meranie Diéta Jedlá Vnútrobrušný tukCenníkKontakt

Podstata bielkovinovej ketogénnej diéty

BIELKOVINOVÁ KETOGÉNNA DIÉTA = CHUDNUTIE VĎAKA KETÓZE

Na vyriešenie vašich problémov s nadváhou či obezitou vám nutričný špecialista nášho centra odporúča zrozumiteľnú, bezpečnú a vyskúšanú metódu redukcie telesnej hmotnosti navrhnutú v roku 1973 profesorom Georgom Blackburnom z Hardvarskej Univerzity v USA, ktorá nesie názov KETOGÉNNA BIELKOVINOVÁ DIÉTA.

V tradičnom, klasickom protokole pozostáva zo 4 za sebou idúcich fáz.

1. fáza

(štartovacia, aktívna, najprísnejšia, prísne bielkovinová)
Priemerná rýchlosť chudnutia: 5–10 kg tuku/mesiac (bez straty svalového tkaniva)

Ide o úplnú náhradu „pravých“ jedál instantnými bielkovinovými jedlami (je potrebné dodržiavať pomer medzi sladkými a slanými príchuťami 50:50), ku ktorým sa povinne konzumujú povolené druhy zeleniny (niektoré v neobmedzenom množstve). Všetky „sladké“ potraviny (s výnimkou „sladkých“ instantných proteínových jedál) sú striktne zakázané (počítajúc s ovocím a zeleninou, ktorá obsahuje sacharidy, a je teda sladká).

K navodeniu ketózy* je potrebné organizmu dodať instantné bielkoviny v dostatočnom množstve (1,2 g na kg ideálnej hmotnosti u žien respektíve 1,5 g u mužov). Prvá fáza obvykle trvá 10–30 dní a zaistí vám rýchly úbytok nadbytočných kilogramov. Redukcia hmotnosti ide predovšetkým na úkor tukového tkaniva (dôkazom toho je premeranie na prístroji InBody). Priemerná spotreba instantných vrecúšok je 4–5 ks za deň (podľa počiatočnej hmotnosti klienta).

* Ketóza = nahromadenie ketolátok v krvi. Nejde o patologický, ale o prirodzený stav, ktorý sprevádza napr. hladovanie. Nemá nič spoločné s nebezpečnou ketoacidózou!

Najčastejšie chyby v 1. fáze:

  • nedodržiavanie pomeru medzi sladkými a slanými príchuťami
  • nedostatočný prísun instantných bielkovín kvôli pocitu nasýtenia (v štýle „pán doktor, stačili mi iba 3 vrecúška za deň a nebol som hladný“)
  • nedodržiavanie pitného režimu (v prvej fáze je potrebné vypiť aspoň 2 litre tekutín za deň)
  • prisladzovanie nápojov cukrom (v prípade nutnosti je potrebné používať aspartam či iné umelé sladidlo)
  • nedôslednosť v doplňovaní minerálov (draslík, sodík, horčík, železo) + omega kyselín, a tým vznikajúce telesné problémy (bolesti hlavy a závraty, mierne kŕče v lýtkach); pravidelná konzumácia zeleniny a stopové prvky v nej obsiahnuté zabezpečia, že sa tieto príznaky neobjavia a užívanie doplnkov nie je nutné
  • konzumácia alkoholu

viac o 1. fáze…


2. fáza

(prechodná, oddychová, návrat k „pravým“ jedlám bohatým na bielkoviny)
Priemerná rýchlosť chudnutia 3–5 kg tuku/mesiac (bez straty svalového tkaniva)

Pri redukcii do 10 kg obvykle trvá 10–30 dní a povinne nasleduje po fáze 1. Nutričný špecialista v našom centre môže s prihliadnutím na váš spôsob života odporučiť zahájenie redukčnej kúry priamo fázou 2 (bez predchádzajúcej fázy 1). Individuálne ju prispôsobí vášmu životnému štýlu. Táto menej náročná fáza potom môže trvať dlhodobo (aj viac týždňov).

V podstate ide o pokračovanie bielkovinovej diéty z fázy 1 s tým rozdielom, že je dovolené 1 „pravé“ hlavné jedlo s vysokým obsahom bielkovín a minimálnym možným obsahom tukov na deň (napr. hydina bez kože, chudé mäso, ryby, morské plody). Priemerná spotreba instantných vrecúšok je 3–4 ks za deň. Nezabúdajme, že organizmus musí byť aj naďalej udržiavaný v ketóze, aby pokračovalo chudnutie na úkor tukového a nie svalového tkaniva!

Najčastejšie chyby v 2. fáze:

  • akési „automatické zavedenie príloh k dovolenému „pravému“ jedlu (prípustná je iba zelenina uvarená na vode alebo v pare, v žiadnom prípade zemiaky, ryža dokonca ani knedľa!)
  • nedostatočný prísun instantných bielkovín pre pocit nasýtenia
  • zavedenie pečiva do jedálnička (v 2. fáze naďalej neprípustné)
  • nedodržiavanie pitného režimu (v 2. fáze je stále potrebné vypiť aspoň 1,5 l tekutín denne)
  • nedodržiavanie pokynov k nutnosti každodennej fyzickej aktivity (bicykel, behanie, plávanie, cvičenie)
  • prisladzovanie nápojov cukrom (naďalej je potrebné nesladiť alebo v krajnom prípade použiť aspartam či iné umelé sladidlo)

viac o 2. fáze…


3. fáza

(stabilizačná, rovnovážna, vyvážená, opatrný návrat k sacharidom)
Priemerná rýchlosť chudnutia: 2–3 kg tuku/mesiac (bez straty svalového tkaniva)

U najčastejšej skupiny redukcií (cca 10 kg) obvykle trvá 20–60 dní a povinne nasleduje po 2. fáze. Nutričný špecialista nášho centra ju môže individuálne modifikovať. Jej cieľom je naďalej obmedziť prísun nekvalitných (hlavne živočíšnych) tukov a klienta postupne navykať na opätovný prísun sacharidov (nie vo forme rafinovaného cukru, ale v podobe potravín, ktoré sacharidy obsahujú: „nezelené“ druhy zeleniny, ovocie, obilniny, pečivo, atď.)

V podstate ide o miernejšiu druhú fázu, ktorá môže trvať aj viac mesiacov. Dovolené sú 2 „pravé“ hlavné jedlá s vysokým obsahom bielkovín a minimálnym možným obsahom tukov (jej častou modifikáciu je zavedenie „pravých“ raňajok a jedného „pravého“ hlavného jedla). Všeobecne platí, že jedno z hlavných jedál je rovnaké, ako v 2. fáze (chudé mäso v detskej porcii + príloha vo forme šalátu z povolených druhov zeleniny), druhé hlavné jedlo môže sprevádzať detská porcia prílohy (ryža, zemiaky, 1 ks celozrnného pečiva).

Naďalej platí, že prílohy a potraviny s obsahom sacharidov zavádzame do jedálnička veľmi opatrne. Priemerná spotreba instantných vrecúšok za deň je 2–3 ks.

Najčastejšie chyby v 3. fáze:

  • pod slovom „cukry“ nie je možné si predstaviť kockový cukor, dezerty, zmrzlinu, čokoládu, ktoré sa taktiež musia stratiť z jedálnička (z času na čas v obmedzenom množstve to nie je problém)
  • rovnako tak biele pečivo musí byť definitívne nahradené za tmavé a celozrnné
  • nedodržiavanie pokynov k nutnosti každodennej fyzickej aktivity (bicykel, behanie, plávanie, cvičenie)
  • prisladzovanie nápojov cukrom (naďalej je potrebné nesladiť alebo v krajnom prípade použiť aspartam či iné umelé sladidlo).

viac o 3. fáze…


4. fáza

(udržiavacia, vyvážená strava, nové stravovacie návyky)
Rovnováha medzi energetickým príjmom a výdajom.

Obvykle trvá opäť 10–30 dní, avšak môže byť vašim terapeutom predpísaná natrvalo. Klient už žije v podstate zdravo. Neprejedá sa, je pravidelne 3–4x za deň, neje na noc, definitívne sa vzdal konzumácie toxických, resp. návykových látok (kravské mlieko, rafinované tuky, rafinovaný cukor, chemicky upravované alebo geneticky upravované potraviny, najškodlivejšie druhy alkoholu – pivo, destiláty). Dáva prednosť biopotravinám, celozrnnému pečivu, nefajčí, kvalitný alkohol užíva iba striedmo (víno bolo kedysi zapísané v zozname liekov ako liečivo). Konzumuje potraviny, ktoré sa najmenej ničia varením. Chemické lieky užíva len v prípade, keď je to naozaj nevyhnutné. Pred tým, než si dá čokoľvek do úst si dáva otázku: „je to pre moje telo potrebné“?

Tento životný štýl mu musí byť príjemný, ak nie, tak v predošlých fázach, určených na detoxikáciu, očistu, stratu nadbytočných kilogramov a „vymazanie chybného programu“, urobil nejakú chybu.

Vo štvrtej fáze je vhodné konzumovať instantné bielkoviny v množstve 1–2 ks denne, obvykle ide o proteínové raňajky a olovrant. Pokiaľ je to nutné, je možné občas sladiť medom, trstinovým cukrom alebo fruktózou.

Najčastejšie chyby v 4. fáze:

  • návrat k starým stravovacím návykom, alebo pod tlakom okolia („všetci to jedia a nič im nie je“)
  • ilúzia, že prestal platiť zákon o zachovaní energie (k udržaniu redukovanej hmotnosti nesmie byť energetický príjem vyšší ako energetický výdaj)
  • predstava, že nová telesná hmotnosť sa udrží sama (je potrebné sa naďalej venovať fyzickej aktivite aspoň 2x týždenne, stále sa kontrolovať v jedle a nepodliehať reklamným kampaniam)
  • neschopnosť rozlúčiť sa s niektorými obľúbenými škodlivými potravinami alebo aspoň obmedziť ich konzumáciu na minimum (údeniny, nasýtené tuky, omáčky, sladkosti, hranolky, fast-foody, hamburgery, alkohol…)
  • neschopnosť rozlúčiť sa navždy s niektorými typmi tepelnej úpravy (vyprážanie +++, grilovanie, pečenie, …)
  • neposlušnosť vo veľkosti porcií: Vďaka bielkovinovej diéte sme si prácne stiahli žalúdok a k zasýteniu tak stačí detská porcia jedál!  Jedz do polosýta, pi do polopita!

viac o 4. fáze…


Mechanizmus účinku bielkovinovej diéty

1) Zvýšený prísun biologicky vysoko hodnotných bielkovín

Ide o extrakty z mlieka, sóje a vaječného bielka, ktoré sa v organizme degradujú na tzv. „ketolátky“ (kyselina acetoctová a betahydroxymaslová). Ketolátky prirodzenou cestou navodzujú pocit nasýtenia (od druhého až tretieho dňa po zahájení 1. fázy). Spolu so zníženým prísunom cukrov (a tým znížením hladiny inzulínu v krvi) taktiež aktivujú odbúravanie zásobného tukového tkaniva organizmu, čo vedie k ochrane jeho bielkovinových rezerv (svalové tkanivo). Pri tejto diéte teda dochádza k minimálnemu úbytku svalového tkaniva a redukcia hmotnosti sa deje predovšetkým na úkor tukového tkaniva. Ketolátky majú navyše prirodzený mierne euforizujúci účinok (dobrá nálada v priebehu ketogénnej diéty) a sú silným zdrojom energie pre ľudský organizmus.

2) Úplné vynechanie cukrov

Vzhľadom k skutočnosti, že prípravky Dr.SLIM spolu s dovolenými druhmi zeleniny obsahujú dostatočné množstvo cukrov nevyhnutných pre normálne fungovanie organizmu (hlavne centrálnej nervovej sústavy), je potrebné sa ich bezpodmienečne vyvarovať (najmä v priebehu prvej a druhej fáze).

3) Dostatočný prísun vlákniny

Povolené druhy zeleniny (konzumácia niektorých druhov je v priebehu ketogénnej   proteínovej diéty dokonca neobmedzená) podporujú dobrú funkciu čriev.